Siirry suoraan sisältöön

    Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

    Afganistanin kriisi ja Talibanin valtaannousu kesällä 2021 aiheutti myös kiinnostuksen Afganistan-aiheisia kirjoja kohtaan. Katso lista Afganistaniin sijoittuvista, elämästä Talibanin vallan alla sekä naisten oikeuksista Afganistanissa kertovista kirjoista.

    *Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa

    Unohtumaton tarina kahden naisen kohtalosta ja ystävyydestä sotien haavoittamassa Afganistanissa.

    Mariam on vain 15-vuotias, kun hänet lähetetään Kabuliin ja naitetaan itseään kolmekymmentä vuotta vanhemmalle Rashidille. Hän aloittaa uuden elämänsä toiveikkaana, mutta vuosien kuluessa burqa kätkee alleen niin nöyryytykset, mustelmat kuin hiipuvan toivon lapsesta.

    Kaksi vuosikymmentä myöhemmin Kabulissa riehuvat taistelut murskaavat myös nuoren ja rakastuneen Lailan haaveet tulevaisuudesta. Hänestä tulee Rashidin toinen vaimo.

    Afganistanilaisnaisen kohtalosta määräävät miehet, sota, talibanien hirmuhallinto. Mutta Mariamin ja Lailan välille kasvaa ystävyys, joka on kaikkia näitä vahvempi – ja joka saa heidät yhä uudestaan taistelemaan toivon ja vapauden puolesta.

    Lue myös: Khaled Hosseinin Leijapoika ja Ja vuoret kaikuivat

    Yasmina Khadra: Kabulin pääskyset

    Romaani vie lukijan keskelle kahden avioparin elämää talebanien hallitsemassa Afganistanissa. Atiq Shaukat on väsynyt työhönsä kuolemaantuomittujen vartijana. Hänen vaimonsa Musarrat on vakavasti sairas. Mohsen Ramat on puolestaan elellyt vauraana kauppiaana vaimonsa Zunairan kanssa. Nyt Mohsen on joutunut luopumaan kaikesta, ja Zunairan on pysyttävä kotona tai verhottava itsensä burkhaan. 

    Mohsen osuu paikalle, kun Atiqin vanki, prostituoitu, kivitetään. Tämä on käännekohta Mohsenin elämässä, ja siitä alkaa traagisten tapahtumien sarja. ”Hätkähdyttävä kuvaus raa’asta fundamentalismista ja sen vaikutuksista tavallisiin ihmisiin, jotka haluavat vain elää jokapäiväistä elämäänsä”, luonnehtii The New York Times. 

    Yasmina Khadra, oikealta nimeltään Mohammed Moulessehoul, on entinen Algerian armeijan upseeri. Salanimen turvin hän vältti sensuurin Algerian sisällissodan aikana.

    Nadeem Aslam: Sokean miehen puutarha

    Pakistanin rajaseudulla vanha, harras muslimi Rohan joutuu asumaan ääri-islamistien kaappaaman koulunsa puutarhassa. Amerikkalaiset ovat juuri tuoneet joukkonsa rajan toiselle puolen Afganistaniin, iskusta kaksoistorneihin on kulunut vain kuukausia. Rohanin poika Jeo lähtee vapaaehtoisena lääkäriksi Afganistaniin adoptioveljensä Mikalin kanssa. Kotiin jää Jeon vastavihitty vaimo Naheed, jota Mikal salaa rakastaa – eikä jää ilman vastarakkautta.

    Nuoret miehet petetään jo ennen kuin he pääsevät kunnolla alkuun. Pian he joutuvat taisteluun Talebanin riveissä amerikkalaisten tukemia kapinallisia vastaan. Jeo saa surmansa, ja Mikal myydään ”terroristina” amerikkalaisille kidutettavaksi. Pääseekö Mikal rakastamansa Naheedin luokse koskaan? Ja ennen kuin hänet naitetaan uudelleen? Siis rakkaustarina, jossa sodan melskeet ovat kuitenkin pääosassa. Buorten tarinan vastapainona on myös Rohanin paini hengellisyyden ja maallisuuden kanssa.

    *Jenny Nordberg: Kabulin tyttöjen salaisuus

    Pulitzer-palkitun ruotsalaisen toimittajan kehuttu reportaasi pojiksi kasvatetuista afgaanitytöistä

    Voisin olla mitä vain, kunhan en afgaaninainen. 

    Afganistania hallitsevat miehet. Pojan syntymää juhlitaan, tytön syntymää saatetaan surra. Mutta vaihtoehtokin on: bacha posh -perinteessä tyttölapsi kasvatetaan poikana murrosikään saakka. Jenny Nordberg kertoi tästä vaietusta kulttuurista New York Timesin artikkelissaan vuonna 2010. Jutusta tuli yksi lehden historian kommentoiduimpia, ja Nordberg palasi Kabuliin jatkamaan tutkimustyötään. Työn tuloksena syntyi koskettava kirja poikina kasvaneiden naisten peloista, toivosta ja voimasta.

    Deborah Rodriguez: Kabulin kauneuskoulu

    Elämänmakuinen tarina naisesta, joka kauneuden salojen ohella opettaa afgaanitytöille ystävyyden, vapauden ja itsenäisyyden merkityksen. 

    Suurin osa Afganistanissa työskentelevistä länsimaalaisista elää tukikohtien tai lähetystöjen muurien sisällä. Amerikkalainen Deborah Rodriguez on niitä harvoja, joka tuntee Kabulin kaoottiset korttelit ja kuhisevan arjen. 

    Vuonna 2003 Rodriguez, michiganilainen kampaaja, perustaa sponsorien tukemana kaupunkiin kauneuskoulun tarkoituksenaan auttaa afgaaninaisia itsenäistymään. Tiukasti patriarkaalisessa maassa koulusta tulee henkireikä sinne valituille oppilaille. He saavat heittää burqat päältään ja tutustua hiusgeeleihin, lakkoihin, meikkeihin ja huulipuniin.

    Kauneuskoulussa nämä alistetut naiset oppivat paitsi kähertämään ja värjäämään, myös ymmärtämään ystävyyden ja vapauden merkityksen.