Kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2021
Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä
Vuoden 2021 kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistetaan vuosittain marraskuussa kolmessa kategoriassa. Palkinnot jaetaan joulukuun alussa. Katso tästä Finlandia-palkintoehdokkaat 2021 tietokirjallisuuden, lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä kaunokirjallisuuden palkintojen saajiksi. Kirjallisuuden Finlandia juhlistaa lukemista ja laadukasta suomalaista uutuuskirjallisuutta.
Vuoden 2021 Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat
*Markku Henriksson: Tähtilipun maa – Yhdysvaltain alueen historia
Mistä saapuivat Pohjois-Amerikan ensimmäiset asukkaat? Kuka järjesti Bostonin teekutsut? Miten saivat alkunsa kiitospäivä ja vappu? Entä miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti?
Näihin ja lukemattomiin muihin kysymyksiin vastaa Markku Henrikssonin Tähtilipun maa. Teoksen laajaan aihevalikoimaan kuuluvat niin ihmisten tulo nykyisen Yhdysvaltain alueelle, eurooppalaisten sinne suuntaamat rosvo- ja löytöretket, siirtokuntien perustaminen, Yhdysvaltain vallankumous ja valtiojärjestelmä, läntinen ekspansio, sisällissota ja sen laulut, Yhdysvaltain voimakas taloudellinen kasvu ja 1930-luvun lamakausi, kylmä sota, kansalaisoikeusliike kuin pilvenpiirtäjäarkkitehtuurikin. Kirjan painopiste on Yhdysvaltain poliittisessa historiassa, mutta se sisältää runsaasti myös kulttuurihistoriallista aineistoa sekä luonnonhistoriaa.
Tammi
*Ritva Kylli: Suomen ruokahistoria. Suolalihasta sushiin
Suomen ruokahistoria kylvää, hauduttaa, pilkkoo, hapattaa ja mikrottaa – se kertoo jokapäiväisen ruokamme kiehtovan tarinan. Se kertoo, kuinka sokerin ja kahvin kaltaiset harvinaiset ja arvokkaat raaka-aineet ovat muuttuneet arkisiksi ja kuinka perinteisiä ruokia on unohdettu uusien makuelämysten myötä. Se kertoo myös niukkuudesta ja puutteesta, tieteellisistä ja teollisista innovaatioista, valistuksesta ja terveysliikkeistä, elintason paranemisesta, tasa-arvosta ja lopulta myös ruoan mahdista muuttaa yhteiskuntaa.
Gaudeamus
*Kristiina Markkanen & Leena Virtanen: Wivi ja Hanna – Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet
Arkkitehti Wivi Lönn ja kauppaneuvos Hanna Parviainen tapasivat 1911 ja vaikuttivat tiiviisti toistensa elämään Hannan kuolemaan saakka. Yhteisiin 27 vuoteen mahtuu valtavasti: arvokasta työtä, huimia matkoja, rakkauttakin.
Oman aikansa vaikuttajanaisia yhdistivät taloudellinen vapaus, yhteiskunnallinen toiminta ja uupumaton työnteko. He etenivät työssään huipulle ja panivat elämän risaiseksi automatkoillaan läpi Euroopan. Naimattomina he olivat riippumattomia ja vapaita tekemään mitä halusivat – ja näin he myös tekivät.
Atena
*Osmo Tapio Räihälä: Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa
Säveltäjä Osmo Tapio Räihälä kertoo kirjassaan, kuinka juuri musiikissa on päädytty vuosisatoja vanhojen taideteosten valtaan muiden taiteenalojen arvostaessa tuoreita näkökulmia. Kiehtovasti hän myös perustelee, miksi jokainen aika tarvitsee omat säveltäjänsä.
Teos kasvaa kertomukseksi säveltäjän työstä, taiteen luonteesta sekä kuuntelemisen ja avoimuuden lahjasta. Se osoittaa, ettei nykyajan ”vakava musiikki” ole sittenkään niin vakavaa – eikä ehkä edes vaikeaa. Tämän kirjan lukemiseen ei tarvitse musiikin teorian tuntemusta vaan teos sopii jokaiselle musiikinystävälle.
Atena
*Osmo Soininvaara: 2020-luvun yhteiskuntapolitiikka
Uudessa kirjassaan Osmo Soininvaara esittää kattavan näkemyksen siitä, mitä taloudessamme pitäisi korjata, jotta ihmiset ja maapallo voisivat paremmin. Markkinatalous on nostanut meidät ennennäkemättömään vaurauteen, mutta se ei ole lisännyt hyvinvointia ja onnellisuutta niin paljon kuin näillä resursseilla pitäisi. Ympäristön tila on vakavasti heikentynyt. Avuksi Soininvaara löytää välineet valtavirran taloustieteistä. Suuri haaste on eriarvoisuuden kasvu työmarkkinoilla: joidenkuiden osaamiselle on yhä enemmän kysyntää ja toisilla ei ole tarjota työnantajalle juuri muuta kuin kaksi kättään. Miten hyvinvointivaltio pelastetaan, kun kiinalaiset ja robotit tekevät työt? Erityisesti poliittista vasemmistoa Soininvaara haastaa muuttamaan strategiaansa perusteellisesti. 2020-luvun yhteiskuntapolitiikka ei haihattele, vaan ottaa tosiasiat vakavasti. Vain siten on järkevä politiikka ylipäätään mahdollista.
Teos
*Julia Thurén: Kaikki kuluttamisesta – Näin aloin käyttää rahojani paremmin
Miten lopettaa turha kuluttaminen? Älä osta mitään turhaa roskaa, Julia Thurén aina sanoo itselleen, sillä hän tietää, ettei se tee hyvää hänelle, saati planeetalle. Siitä huolimatta hän ostaa.
Kirjassaan Kaikki kuluttamisesta Thurén selvittää, missä kuluttamisen juuret ovat, miten tavaran haalimisen voisi lopettaa ja millaisia tulevaisuuksia se voisi tarkoittaa. Tutkimustietoon perehtynyt ja asiantuntijoita haastatellut Thurén nimittäin tietää, että on täysin mahdollista löytää järkeviä rahankäyttökohteita, kuten aikaa, vapautta, turvallisuutta ja merkityksellisyyttä.
Gummerus
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2021
*Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään
Mitä ihminen on, jos häneltä viedään muisti? Kuka määrää, mihin uskomme? Vangitseva tarina kapinasta, toivosta ja ihmisyydestä.
Aleksei on nuori mies, jonka isä johtaa ihmistutkimuslaitosta osittain meren alle peittyneessä Tokiossa. Laitokseen tuodaan säännöllisesti lasti koeyksilöitä, niin myös Satomi, nuori nainen, jolta on tarkoitus pyyhkiä muisti. Satomista tulee Aleksein harjoitustehtävä, sillä pojan on määrä jatkaa isänsä työtä. Mutta pinnan alla velloo jo, nuori sukupolvi näkee vanhempiensa luoman järjestelmän kauhut.
Mistä valo pääsee sisään jatkaa kiitetyn Korento-romaanin tarinaa. Korento valittiin Topelius-palkintoehdokkaaksi.
Otava
*Laura Ertimo, kuvitus Mari Ahokoivu: Aika matka! Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus
Luonto voi hyvin, kun se on monimuotoinen ja runsas. Lotta ja Kasper saavat selville, että lyhyessä ajassa ihminen on nakertanut monimuotoisuutta hurjaa kyytiä. Luontokadossa on kyse sekä luonnonilmiöistä että ihmisen aiheuttamasta muutoksesta, jolla on ikävät seuraukset. Tulevaisuus näyttää kovin erilaiselta, jos eliölajeja katoaa nykytahtiin. Miten äiti ja isä saavat aamukahviinsa tai Lotta ja Kasper pizzaan tomaattikastiketta, jos pölyttäjät vähenevät?
Aika matka! valottaa luontokadon arvoitusta kivihiilikaudelta tähän päivään. Samalla raottuu myös ratkaisujen verho. Kirja tiivistää vaikeatkin asiat ymmärrettävästi ja hauskasti kaikille tiedonjanoisille lapsille ja nuorille.
Into Kustannus
Mitä tehdä, jos kohtaa metsässä karhun? Pitäisikö juosta karkuun, kiivetä puuhun tai kenties ojentaa pikimmiten mukana oleva hunajapurkki kohti kontiota? Ovatko karhut kiinnostuneita älypuhelimista? Kaikkia, jotka ovat olleet metsässä esimerkiksi partioleirillä, marjametsässä tai retkellä, on joskus pelottanut ajatus karhuun törmäämisestä. Tässä kirjassa Malin Kivelä ja Martin Glaz Serup neuvovat, mitä tehdä, jos ihan oikeasti kohtaa karhun. Jos kohtaat karhun kannustaa lasta miettimään eläimen ja ihmisen suhdetta.
Förlaget / Teos
*Pia Krutsin, kuvitus Jani Ikonen: Kaupunki Kukaties
Kaupunki Kukaties vie lapset seikkailuun runokaupungin kaduille, alikulkutunneleista tornitalojen huipulle. Kekseliäät riimit ja kuvitus täynnä yllätyksiä houkuttavat esi- ja alakoululaiset tutkimaan runokaupungin karttaa.
Runokaupungissa järjestyssäännötkin naurattavat ja graffiteista löytyy viestejä. Runoratsuksi alle voi valita yksisarvisen, kaksitahtisen tai vaikka kolmipyöräisen. Matkalla kolutaan läpi koko kaupunki hautausmaalta hiekkalaatikolle ja tutustutaan sen monenmoisiin asukkaisiin.
Krutsin leikkii taitavasti erilaisilla runon rytmeillä ja teoksesta löytyy niin iskevää riimittelyä kuin kansanrunon poljentoa, zombien tanssia ja kannustushuutoja. Jani Ikosen kekseliäässä kuvituksessa ja taitossa koko kaupunki jammailee runon tahtiin. Runot innostavat alakoululaista lukemaan itse ja soveltuvat myös pienemmille ääneen luettaviksi.
WSOY
*Timo Parvela, kuvitus Pasi Pitkänen: Kepler62 Terra: Kloonit
Huippusuosittu Kepler62 -sarja on edennyt kolmanteen kauteen, joka kertoo kahden kirjan verran avaruusseikkailijoiden paluusta Maahan. Tekoäly on ottanut kotiplaneetan haltuun, mutta peli ei ole vielä pelattu!
Tähtipurjehtija Gaia on laskeutunut Maan kamaralle. Paluu on rankempi kuin nuoret olivat voineet edes kuvitella. Kasvillisuus on kuihtumassa ja maapalloa yksinvaltiaana hallitseva tekoäly on ajanut ihmiskunnan sukupuuton partaalle. Aivan kuin vastuksia ei olisi vielä tarpeeksi, nuorten on lisäksi selvitettävä kloonilasten ja X:n isän kohtalo.
WSOY
*Dess Terentjeva: Ihana
Lilja, ysiluokkalainen panseksuaali, on krooninen ihastuja. Uusimman someihastuksensa hän on ristinyt Ihanaksi – sillä Ihana vain on niin ihana! Kun Ihana osoittautuu Liljan yksinhuoltajaisän uuden naisystävän lapseksi, ihastuminen saa uudet kierrokset. Somessa Ihana on itsevarma ja tiedostava muunsukupuolinen, mutta Ihanan konservatiivinen äiti ei tiedä lapsensa todellisesta sukupuolesta mitään. Voiko Lilja hyväksyä, että isä seurustelee transfobiselta haiskahtavan naisen kanssa? Saako toista työntää ulos väkisin kaapista?
WSOY
Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat
*Rosa Liksom: Väylä
Syyskuu 1944. Kymmenet tuhannet ihmiset hylkäävät kotinsa paetakseen Lapin sodan nimellä tunnetun hävityksen jaloista. Kaiken keskellä on kotitilansa karjaa kuljettava tyttö, jonka perheen sota on hajottanut.
Väylä on vangitseva romaani vaelluksesta, sotapakolaisleireistä ja joesta, joka kotinsa jättäneille merkitsi elämän ja kuoleman rajaa. Se on vuodenkierron mittainen kasvukertomus, tarina pienen kylän tytöstä ja poluiksi vaihtuvista teistä, luonnosta ja äidin etsimisestä. Liksomin kerronta saa loankin loistamaan.
Like
*Joel Elstelä: Sirkusleijonan mieli
Sirkuskaravaani kulkee halki kolmannen valtakunnan vaikka klovnin hymy kasvoillaan.
Egon Heuchler on pyörittänyt ikänsä Zircco Fantasticoa, sirkusta, jonka kummajaisista – kissanaisesta, maailman lihavimmasta miehestä, parrakkaasta naisesta, siamilaisista kaksosista ja kuolonhyppääjästä – on tullut omaa perhettä.
On kevät 1940 Berliinissä, ja kansallissosialistit kaappaavat sirkuksen. Alkaa kiertue, joka on vietävä päätökseen, vaikka Egon on menettänyt toivonsa kuin vanha sirkusleijona turkkinsa kiillon. Mutta kuilun partaallakin kaunis kissanainen herättelee tirehtöörin murheellista sydäntä ja sirkusväellä on käytössään hyppysellinen magiaa.
WSOY
*Pirkko Saisio: Passio
Elämän mielekkyyden, sen merkityksen tavoittelu on Pirkko Saision Passio-romaanin ytimessä. Hengellinen etsintä, usko ja ideologia kantavat kaikkia, mutta toisille elämän selviytymistaistelussa yhteinen veri ja sydämen
syke ovat ainoa pelastus. Passio on suuri näky, tarkovskilaisen
värikylläinen eurooppalainen kronikka. Se on kuin arkaainen legenda, sen kerronnassa on myytin todistusvoima.
Siltala
*Matias Riikonen: Matara
Valtakunnan rajojen takana uhkaavat tarinoiden julmat kansat. Mataran tasavallassa elämään kuuluvat sotaharjoitukset, joista edes syntyperä tai vauraus eivät vapauta. Nuori poika opettelee isoveljensä johdolla tiedustelijaksi, ja vakoiluretkellään he löytävät vihollisen leirin – sota lähestyy. Illaksi mennään opistolle nukkumaan. Matara on kertomus pojista, jotka leikkivät kesäisin omia valtakuntiaan. Senaattorit juonittelevat lakanatoogissa ja pitävät nukkeja vaimoinaan, hiiliviiksiset viikarit villiintyvät majakaupungin sirkushuveista. Isku puumiekasta tietää hengenlähtöä, ja kun kerran kuolee, takaisin ei ole tulemista. Toisia kansoja kohdellaan niin kuin useimmiten, säälimättömästi.
Teos
*Marjo Niemi: Kuuleminen
Kuuleminen on kuvaus siitä, kuinka verrattain tavallinen, hyvinvoiva, keskiluokkainen ihminen meuhkaa, tunnustaa, järkeilee ja maanittelee ollakseen… jotain. Oma erityinen itsensä, joka ansaitsee sen osan, jonka itselleen kuvittelee, ehkä myös hieman rahaa. Kirjoitusten vastaanottajat – kuten rakastettu, isä, velkoja ynnä tuntematon – saavat osansa kertojan kaipuusta, halusta ja ITE-taiteesta. Kohtuuttomuuksilta ei vältytä. Jokin todellista maailmaa muistuttavakin muistuttaa olemassaolostaan, ottaa se sitten speed datingin, käsikirjoitustyöpajan tai ihan vaan komeron ilmiasun.
Teos
Kirjailija Jan Holm joutuu pikaiseen leikkaukseen: veri hänen sydämessään on kiertänyt väärään suuntaan ties kuinka kauan. Holm julkaisee sairaalasta päästyään omakohtaisen romaanin, josta ja jonka kirjoittajasta jokaisella on pian mielipide.
Taivaallinen vastaanotto on tuhannen aiheen ja henkilön romaani, jossa on vahva omakohtainen ydin. Se on kommentaari, tutkimus, sanasto, palaute ja google-haku, villi selitysteos sekä moniääninen kertomus lukevista helsinkiläisistä.
Otava