Siirry suoraan sisältöön

    Mitä suomalaiset lainaavat kirjastosta? Vuoden 2021 lainatuimmat kaunokirjat

    Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

    Sanasto kerää vuosittain lainauskorvausten tilittämistä varten teoskohtaiset tiedot koko Suomen kirjastojen lainaustapahtumista. Näiden tietojen pohjalta Sanasto on vuodesta 2020 koostanut myös lainatuimpien nimikkeiden top 10 -listat.

    Kotimainen kaunokirjallisuus

    1. *Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa

    Tommi Kinnusen odotetussa romaanissa ollaan keskellä avaraa erämaata, tien päällä, vapaana suljetuista huoneista, joissa oli tilaa vain miesten myrskyäville tunteille.

    Ei kertonut katuvansa on vaikuttava romaani pelosta ja luopumisesta, mutta myös naurusta ja silloin tällöin tuikkivasta yhteenkuuluvuuden tunteesta.

    2. *Enni Mustonen: Pukija

    Jouluna 1949 pula-aika alkaa lopulta helpottaa. Kirsti yrittää sopeutua elämäänsä sotaleskenä ja isättömän Ilpo-pojan äitinä. Tytär Viena on kirjoitusten jälkeen ollut piikomassa Englannissa ja palaamassa jouluksi kotiin.

    Kirsti on tyttärestään huolissaan, Ida-mumma on puolestaan varma, että taiteellinen ja käsistään kätevä nuori nainen löytää paikkansa maailmasta. Viena suuntaakin muotialalle. Marimekon ensimmäisen muotinäytöksen ja Miss Universum -kisojen kautta hän päätyy Hollywoodiin, elokuvatähtien puvustajaksi.

    3. *Miika Nousiainen: Pintaremontti

    Riemastuttava komedia hyvinvointi-ihmisten pahoinvoinnista – hautajaisista häihin.

    Sami Heinonen tuntee sukulaisten katseet niskassaan isänsä hautajaisissa – ”eikö tuo vieläkään ole löytänyt kumppania?” Sami on etsinyt elämänsä naista pitkään, epätoivoisesti ja keinoja kaihtamatta. Haaveellinen kela tulevaisuudesta pyörii hänen päässään.

    Harmittavasti Samilla on ilmiömäinen kyky saada ihmissuhteensa sekaisin. Soppa syntyy jo Tinder-profiilista. Pian hän saa myös rikollisjengin peräänsä, ja joutuu piileskelemään ystävänsä asunnossa.
    Nousiainen kuvaa valloittavasti yksinäistä Samia, ripustautuvaa äitiä, lapsettomuudesta kärsivää sisarta. Perhettä, jonka on viimein kohdattava hiertävät asiat.

    4. *Enni Mustonen: Näkijä

    Valkokankaalla rakkaus voittaa lopulta, mutta voiko niin tapahtua Hollywoodin unelmatehtaassa Elokuussa 1953 menneisyys ja tulevaisuus kohtaavat, kun Kirsti saapuu tapaamaan tytärtään Los Angelesiin.

    Työ pitää Vienan järjissään silloinkin, kun sydän uhkaa särkyä. Kulisseissa ja pukuhuoneissa Viena näkee tähtien syttyvän ja sammuvan. Kun Vienasta tulee lopulta miss Monroen luottopukija, kyse ei enää ole vain roolivaatteista vaan elämästä ja kuolemasta.

    Näkijä vie lukijansa niin Tuntemattoman sotilaan joukkueteltoille kuin 20th Century Foxin studiokaupungin loisteliaisiin lavasteisiin.

    5. *Leena Lehtolainen: Jälkikaiku

    Maria Kallion kissa tuo emännälleen ulkoa oudon syntymäpäivälahjan. Miten ihmisen korva on joutunut poliisin pihapiiriin?

    Kallion tiimi saa selvitettäväkseen maahanmuuttajataustaisen nuoren miehen surman. Kun raiskauksesta epäilty irakilaistaustainen mies vapautetaan odottamaan oikeudenkäyntiä, alkaa sometrollaus, maalitus ja Twitteriin ilmestyy valetilejä.

    Kohteeksi joutuu myös poliisi ja Maria Kallion ryhmä. Vuosien takaisen taaperon katoamisen jälkikaiku sekoittaa tutkimuksia entisestään. Mutkikas ja poliittisesti tulenarka rikosvyyhti saattaa jopa Marian lapset vaaraan. Kuka on valmis menemään pisimmälle suojellakseen omaa jälkikasvuaan?

    6. *Anni Kytömäki: Margarita

    Vuoden 2020 Finlandia-voittaja on taidokas ja lumoava romaani maan ja veden hiljaisista.

    Kun helmenpyytäjä avaa simpukan, se kuolee. Kun ihmisen kuoreen kajotaan, seuraukset voivat olla yhtä tuhoisat.

    Senni hieroo kylpylän vieraita kuten isäkin aikoinaan, mutta haaveilee lähtevänsä kauas pois. Mikko on sotamies, joka pysyy asemapaikallaan, vaikka pelkää viimeisen taistelun lähestyvän. Antti tutkii metsiä ja päättää, mikä alue liitetään kansalliseen menestystarinaan ja mikä säästetään. Jokainen heistä noudattaa annettuja määräyksiä, ja sen jälkeen kaikki on toisin.

    7. *Seppo Jokinen: Siipirikkoiset

    Pääsiäisaamun rauha särkyy laukaukseen. Tampereen keskustan tuntumassa sijaitsevan lintujärven rannassa makaavan, selkään ammutun miehen taskusta löytyy rypistynyt paperilappu. Siihen on kirjoitettu komisario Koskisen nimi ja osoite.

    Herää kysymys, oliko mies tulossa tapaamaan Koskista, varsinkin kun surmapaikka sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä tämän talosta. Mitä niin arkaluontoista tietoa miehellä oli, että sen vuoksi piti tappaa?

    Samaan aikaan kaksi siipeensä saanutta nuorta ihmistä kipuilee omilla tahoillaan. Sattuma ajaa heidät yhteen, ja kohta rakkauden ja vihan käynnistämä energia voimistuu sellaisiin mittoihin, ettei sille näy onnellista loppua.

    Komisario Koskinen kamppailee tiiminsä kanssa aikaa vastaan ehtiäkseen estämään uuden turhan kuoleman.

    8. *Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa

    Järkevää ja leiskuvaa Jenny Malmströmiä eivät kovat ajat ole murtaneet. Nuorena leskeksi jäänyt rovastin tytär on mukana Rouvainyhdistyksessä, joka kerää varoja hyväntekeväisyyteen ja Kansankirjaston perustamiseen järjestämällä naamiaisia ja rusettiluisteluja.

    Turun seurapiireissä Jenny tutustuu puuvillatehtaan johtajaan Fredrik Barkeriin ja uudistusmieliseen Kosti Vanhaseen. Seuraa mustasukkaisuutta ja vetävää kolmiodraamaa.

    Puuvillatehtaan varjossa aloittaa hurmaavan Puuvillatehdas-sarjan. Se kuvaa itsenäisen leskirouvan elämää aikana, jona säätyläisyhteiskunta natisee teollistumisen myötä liitoksissaan, työväenliike nousee ja naiset vaativat Canthin hengessä tasa-arvoa.

    9. *Seppo Jokinen: Pisara veressä

    Pikkupoika näkee marketin itsepalvelupesulassa veren tahraaman maton. Aluksi havaintoa pidetään vilkkaan mielikuvituksen tuotteena, mutta pian se saa aikaan tapahtumien vyöryn, jota komisario Sakari Koskinenkaan ei voi sivuuttaa.

    Tampereen kesässä tapauksen loimet näyttävät johtavan kauas vuosikymmenten taakse aina ratkaisematta jääneeseen henkirikokseen ja nuoren konstaapeli Koskisen uran ensimmäiseen isoon juttuun saakka.

    10. *Outi Pakkanen: Naistenkutsut

    Ainoa asia, jota jään kuolinvuoteellani harmittelemaan, on se etten ehtinyt kaataa kaikkia maailman naisia.

    Nämä ovat julkkiskonsultti-influensseri Max Luotolan viimeiset sanat perjantai-illan prime time -keskusteluohjelmassa.

    Television ääressä, kukin tahoillaan, ohjelmaa seuraa neljä hyvin erilaista naista – Jutta, Lotta, Netta ja Ditte. Heillä on muutakin yhteistä kuin nimen tuplakirjain. Kaikilla on tai on ollut jonkinlainen suhde Maxiin. Ja jokaisella on hyvä syy päästää tuo sataprosenttinen narsisti päiviltään.

    Käännetty kaunokirjallisuus

    1. *Delia Owens (suom. Maria Lyytinen): Suon villi laulu

    2. *Lars Kepler (suom. Kari Koski, Anu Heino): Peilimies

    3. *Jojo Moyes (suom. Heli Naski): Tähtien antaja

    4. *Lucinda Riley (suom. Hilkka Pekkanen): Auringon sisar

    5. *Anna Jansson (suom. Sirkka-Liisa Sjöblom): Katoavat jäljet

    6. *Camilla Läckberg (suom. Aleksi Milonoff): Naiset vailla armoa

    7. Anna Jansson (suom. Sirkka-Liisa Sjöblom): Viimeiset sydämenlyönnit

    8. *Camilla Läckberg (suom. Aleksi Milonoff): Hopeasiivet

    9. *Lucinda Riley (suom. Tuukka Pekkanen): Perhosten huone

    10. *Viveca Sten (suom. Sirkka-Liisa Sjöblom): Kaikessa hiljaisuudessa

    Katso myös:

    Kevään 2022 kirjakatalogit

    Kirjallisuuden Finlandia-voittajat 2021